Zangles
“Zing je eigen liedje van geluk op de manier die je verkiest en vergeet hoe het geacht wordt te klinken”
– Wayne Dyer
“Marca is een hele enthousiaste en begaafde lerares. Ze voelt buitengewoon goed aan waar ik mijn stem en zang kan verbeteren. Ze heeft zelf ook een prachtige stem, waardoor ze voor mij een voorbeeld is dat navolging verdient. Haar lessen zijn bovendien gezellig, hetgeen ook maakt dat ik steeds zin heb om te gaan”
Henriëtte Treurniet
Meer ervaringen lees je hier: Ervaringen

Kinderen
Zingen is hartstikke leuk en het is ook nog goed voor je! Vaak word je er vrolijk en ontspannen van. Bovendien leer je jouw stem op een gezonde manier te gebruiken, op een goede manier te ademen en nog veel meer!
Hoe ziet een zangles eruit?
Tijdens de zanglessen beginnen we met het opwarmen van het lichaam en de stem. Vergelijk het maar met sporten: je begint altijd met het opwarmen van de spieren, voordat je intensief gaat trainen. Ook bij zingen is dat belangrijk. Na de oefeningen gaan we leuke en mooie liedjes zingen!
Repertoire
Voor kinderen is er veel liedrepertoire, van eenstemmig tot meerstemmig (bijv. canons), zowel in het nederlands als in andere talen. Hierbij denk ik niet aan (te) moeilijke popnummers, die vaak op het wensenlijstje van kinderen staan (bijv. met als doel om geselecteerd te worden voor talentenjachten op tv). Ik vind het veel belangrijker dat kinderen repertoire zingen dat bij hun leeftijd past en dat zij plezier hebben in het zingen zonder meteen aan nabootsing en wedstrijdelement te hoeven denken. Elk kind zingt immers zijn eigen wijs!
Van blad zingen / noten lezen
Indien gewenst kan de leerling, als onderdeel van de les, ook leren van blad te zingen (dit heet solfège) en noten leren lezen. Hiervoor wordt de methode “Nachtegaal” van Caro Kindt gebruikt.
Lesduur
Er kan gekozen worden voor een lesduur van 30 of 45 minuten.
Oefenen
Als je beter wilt leren zingen, is het ook belangrijk om ook thuis te oefenen. Dit doe je het liefst 5 tot 7 keer per week. Je hoeft niet lang te oefenen, beter 5 x 10 à 15 minuten dan 2x een half uur.
Leerlingenuitvoering
Elk jaar vindt er minimaal één leerlingenuitvoering plaats. Als het past, doen we dat gezellig bij mij thuis. Leerlingenuitvoeringen worden vaak in de vorm van een verhaal gepresenteerd, zodat alle stukjes met elkaar in verbinding staan. Zowel zang- als pianoleerlingen nemen eraan deel, dat geeft een leuke afwisseling. Ook is er ruimte voor samenspel.
Volwassenen
Er kunnen verschillende redenen zijn om zangles te nemen:
- “Na een avond in het koor zingen, ben ik altijd hees.”
- “Ik wil graag bij een koor, maar heb nog weinig ervaring met zingen.”
- “Ik WIL wel zingen, maar ik durf het niet.”
- “Die hoge noten…. hoe kom ik erbij?!”
- “Graag zou ik zelf noten kunnen lezen zodat ik ook zelf een lied of koorpartij kan instuderen.”
- “Ik kan niet goed toon houden, ze zeggen dat ik vals zing.”
- “Ik heb adem tekort.”
- “Mijn stem is best oké maar ik wil graag zangles als stimulans en inspiratie om meer te zingen en meer repertoire te leren kennen.”
Hoe ziet een zangles eruit?
We starten met een “warming-up” (net zoals je zou doen voordat je gaat sporten). Dit kan bestaan uit een ontspanningsoefening, ademhalingsoefeningen e/o stemoefeningen. Vervolgens wordt aan een lied of koorstuk gewerkt, al naar gelang de wens van de leerling. Sommige leerlingen willen graag hulp bij het instuderen of inspelen van koorpartijen en gebruiken (een deel van) de les hiervoor. Andere leerlingen leggen het accent op het leren zingen van een lied, aria, duet of canon. Diverse aspecten kunnen naar voren komen: welke moeilijkheden kom je tegen, waarover zing je, hoe breng je een lied overtuigend, hoe spreek je de taal uit, waar kun je het beste ademhalen, enzovoorts.
Repertoire
Zelf ben ik klassiek opgeleid, daarom ben ik ook het meest thuis in klassiek repertoire. Ik begeleid leerlingen zelf op de piano.
Van blad zingen / noten lezen
Indien gewenst kan de leerling ook leren noten lezen en van blad zingen (solfège).
Lesduur
Er kan gekozen worden van een lesduur van 45 of 60 minuten.
Oefenen
Als je baat wilt hebben bij de zangles, is het belangrijk dat je ook tijd kunt en wilt maken om te thuis oefenen. Vaak werkt het hierbij beter om een paar keer per week kort te oefenen dan 1x per week lang.