Pianoles

“Ik had beter piano kunnen gaan studeren. Op een klarinet kun je maar één noot tegelijk spelen – op een piano wel tien. Kun je nagaan hoeveel sneller je klaar bent met zo’n stukje”
– Woody Allen

“De pianolessen zijn niet alleen leuk en leerzaam waar ik natuurlijk voor kom, maar ook heel prettig. Marca is een kei in je op het gemak stellen, ze straalt te allen tijde rust uit en is heel creatief in het bijbrengen van de clou van muziek. Als ik een stukje op de ene manier niet onder de knie krijg probeert ze een andere invalshoek en zet ze ook humor in, waardoor de les heel plezierig blijft.
En als ik nog geen noten had kunnen lezen, dan ben ik ervan overtuigd dat ik dat snel bij haar had geleerd. Kortom elke les is echt leuk, dus wil je leren piano spelen?! Dan kan ik Marca aanbevelen!”
Sabine Baltussen

Meer ervaringen lees je hier: Ervaringen

Kinderen

Piano leren spelen bij Ekkanti muziekatelier is leuk! Waarom? Dat lees je hieronder!

Wat doen we in de pianoles?
Piano spelen doe je natuurlijk vooral voor je plezier! Daarom ziet een pianoles er heel afwisselend uit en is nooit saai. Hoe ziet de les eruit?

  • Je leert muziek te begrijpen. Dit doe je onder andere door noten te leren lezen. Bijvoorbeeld door noten te herkennen in het notenleerspel, door noten te schrijven, door een werkblad te maken of door op je computer een muzieknotenspelletje te doen. En natuurlijk door ze op de piano te spelen!
  • Je leert muziek mooi te spelen, met gevoel. Dit doe je bijvoorbeeld door verschil te maken in hard en zacht of in snel en langzaam.
  • Je leert hoe een liedje of muziekje in elkaar zit. Kun je horen of er iets herhaald wordt? Of kun je horen welke hand de melodie (het wijsje) speelt?
  • We doen luisterspelletjes (Raad eens uit welk liedje dit stukje komt? Gaan de tonen van dit zinnetje omhoog of omlaag? Ik speel 3 tonen, kun jij dat naspelen?)
  • Als je het leuk vindt, mag je weleens zelf een liedje verzinnen op de piano
  • Je kunt bij pianostukje een tekst verzinnen, waardoor het ook makkelijker en leuker wordt om een stukje te leren spelen op de piano.
  • Je leert soms een stukje uit je hoofd te spelen.
  • We doen vingergym.
  • We spelen samen (dit heet vierhandig!).
  • We doen muziekspelletjes, bijvoorbeeld met ritmekaartjes en werkbladen.

Lesmethode
Er zijn verschillende leuke en leerzame lesmethodes voor kinderen. Bijvoorbeeld Piano Adventures, Alfred, Leonard Hal, Thompson, Bijdehandjes. In overleg kiezen we een methode.

Oefenen
Als je goed wilt leren piano spelen, is het ook belangrijk om te oefenen. Dit doe je het liefst 5 tot 7 per week. In het begin hoef je niet lang te oefenen, beter 5x 10 à 15 minuten dan 2x een half uur.

Leerlingenuitvoering
Elk jaar vindt er minimaal één leerlingenuitvoering plaats. Leerlingenuitvoeringen worden vaak in de vorm van een verhaal gepresenteerd, zodat alle stukjes met elkaar in verbinding staan. Zowel zang- als pianoleerlingen nemen eraan deel, dat geeft een leuke afwisseling. Ook is er ruimte voor samenspel. Bekijk hier foto’s van leerlingenuitvoeringen.

Combinatie zang/piano
Jonge kinderen die graag zingen én willen leren piano spelen kunnen kiezen voor de combinatieles piano-zang (auditieve pianomethode “Bijdehandjes”). Zie onder Combi piano & zingen.

Meld je direct aanOf bel Marca Hanegraaff: 0627197632

Volwassenen

Heb je vroeger weleens pianoles gehad, maar is alles weggezakt? Of is piano leren spelen altijd een droom geweest maar heb je nog nooit de stap gezet?

Zit je op een koor en wil je de koorpartijen zelfstandig kunnen instuderen met behulp van de piano? Of wil je leren piano spelen om jouw kind te kunnen helpen bij zijn/haar pianolessen? Allemaal goede redenen om te kiezen voor pianoles!

Hoe ziet een pianoles eruit?
Tijdens de pianolessen staat plezier voorop! Veel mensen zijn bang om fouten te maken. Maar daar gaat het niet om in de pianoles. Natuurlijk is het goed als je tijd besteedt aan het leren begrijpen van de muziek, dus dat je weet hoe de noten heten en waar ze op de piano zitten. Maar het is belangrijker dat je het piano spelen als ontspannend en plezierig ervaart dan als een strijd met de goede noten. In de lessen wordt verder aandacht besteed aan diverse aspecten: een juiste houding, muziektheorie, luisteren, analyse, interpretatie, studeerwijze, akkoorden, etc.

Repertoire
Er zijn weinig kant en klare methodes voor volwassenen. We kijken bij de keuze van de stukken naar je instapniveau en naar je interesse.

Lesduur
Er kan gekozen worden van een lesduur van 45 of 60 minuten.

Oefenen
Als je baat wil hebben van de pianoles, is het belangrijk dat je ook tijd kunt en wilt maken om te thuis oefenen. Vaak werkt het hierbij beter om een paar keer per week kort te oefenen dan 1x per week lang.

Leerlingenuitvoering
Bij voldoende deelnemers wordt voor volwassenen, net als bij de kinderen, regelmatig een leerlingenuitvoering georganiseerd.

Meld je direct aanOf bel Marca Hanegraaff: 0627197632